Pranburi – Thaimaan paras kohde hyvinvointilomalle

Pranburin parhaan rannan, Pak Nam Pranin, päässä kohoaa Khao Kalokn -kukkula. Sen suojista löytyy salainen ranta. Kuva: BlueOrange Studio / Shutterstock.com

Kaupallinen yhteistyö: Tourism Authority of Thailand

Pranburi on vastaus toiveisiin, jos etsii tyylikästä ja rauhallista rantakohdetta läheltä Bangkokia. Suurien hotellikolossien sijaan Pranburin parhaalla rannalla, Pak Nam Pranilla, on vain muutama pieni ja tyylikäs boutique-hotelli.

Hua Hiniin on matkaa vain 30 kilometriä, mutta tunnelma on aivan toisenlainen. Siinä missä vilkkaassa Hua Hinissa viihtyvät eläkeläiset ja perheet, Pranburi on omiaan pariskunnille ja wellness-matkailusta kiinnostuneille.

Pranburi on Thaimaan parhaita paikkoja hyvinvointilomalle. Pranburissa puhaltaa usein viilentävä tuuli, mikä tekee siitä mukavan paikan rannalla kävelyyn tai juoksemiseen. Boutique-hotellien spat ovat ensiluokkaisia ja lähellä on upeita luontokohteita, joissa voi rääkätä kehoaan ja lepuuttaa mieltään.

Aleenta Hua Hinista löytää ihania rantavilloja omalla pulahdusaltaalla. Kuva: Antti Helin

Pranburi on parhaimmillaan, kun panostaa hyvään hotelliin. Yksi suurimmista syistä valita Pranburi loman kohteeksi onkin ihana Aleenta Hua Hin & Pranburi Resort. Se on yksi koko Thaimaan ihanimmista pikkuhotelleista.

Miksi matkustaa: Pranburi on helppo yhdistää vierailuun pääkaupungissa Bangkokissa. Hotellit ovat tunnelmallisia ja lähellä on upeita kansallispuistoja.

Miksi jättää väliin: Bangkokin kansainväliseltä lentokentältä kestää Pranburiin taksilla puoli tuntia pitempään kuin Hua Hiniin. Suoraa bussiyhteyttä ei ole. Pranburi on hyvin rauhallinen rantakohde, joten vilkasta yöelämää ei kannata odottaa. Yöelämää ei ole juuri lainkaan.

Pranburin rannat

Jos tarkkoja ollaan, Pranburissa on muutamakin ranta, mutta ylivoimaisesti kaunein on Pak Nam Pran, jolla edellä mainittu Aleenta sijaitsee. Muut rannat kannattaa jättää suosiolla väliin, sillä ne eivät ole kovinkaan tunnelmallisia. Pak Nam Pran on sen sijaan ihana.

Ranta päättyy eteläpäässään Khao Kalok -kukkulaan, jonka juurella on pieni temppeli. Kukkulan yli pääsee kävelemään pitkin patikointipolkua, joka vie salaiselle Khung Sai Beachille.

Pranburin rantoja ei kannata sekoittaa Pranburin pikkukaupunkiin, joka on tavanomainen thaimaalainen betonista rakennettu kaupunki noin kymmenen kilometria sisämaahan rannoilta.

Pranburi – tekemistä

Pranburin nimikkojoessa on hauska meloa SUP-laudalla. Kuva: Antti Helin

Pak Nam Pran -ranta on sopivan tuulinen, jotta sillä voi harrastaa tai opetella leijalautailua (kiteboarding). Leijalautailukoulu löytyy rannan eteläpäästä läheltä Khao Khalok -kukkulaa.

Hauska aktiviteetti on SUP-laudalla melominen Pranburin halki virtaavassa viidakkoisessa Nam Pran -joessa.

Hyvästä kuntoilusta käy nouseminen Pak Nam Pran päässä kohoavan Khao Khalok -kukkulan näköalapaikalle ja patikoiminen sieltä salaiselle Khung Sai Beachille.

Pranburi – nähtävyydet

Sam Roi Yotin kansallispuiston kohokohtana on luona Phraya Nakhon, jonka keskellä kohoaa upea kuninkaallinen paviljonki. Kuva: Antti Helin

Pranburin paras nähtävyys on vain 10 kilometrin päässä sijaitseva kansallispuisto Sam Roi Yot. Kansallispuisto tunnetaan komeista karstivuorimaisemista ja upeasta luolastaan, jonka keskellä on kaunis kuninkaallinen paviljonki. Kun aamuaurinko tavoittaa jättimäisen luolan katossa olevan aukon ja auringon säteet osuvat paviljonkiin, näky on ikimuistoinen.  Täällä on aivan pakko käydä!

Luolalle patikoiminen vie puoli tuntia parkkipaikalta ja käy hyvästä kuntoilusta. Kuntoilua voi jatkaa nousemalla kansallispuiston toiselle näköalapaikalle, Khao Daengille. Sen huipulta avautuvat upeat maisemat. Polku on kivinen ja sille kannattaa varustautua sandaalien sijaan lenkkareilla. Matka ylös vie kunnosta riippuen aikaa vartista ylöspäin.

Pranburista Sam Roi Yotiin vievä maantie numero 1020 on saanut jopa pyöräilykaistan, joten retkelle voi lähteä myös pyöräillen.

Varsinaisessa Pranburin pikkukaupungissa on säilynyt lyhyt tienpätkä vanhaakaupunkia puisine taloineen.

Pranburista ja rannoilta on helppo käydä myös Hua Hinin nähtävyyksillä.

Käy katsomassa villinorsuja!

Kui Burin kansallispuisto on paras paikka nähdä villinorsuja Thaimaassa. Kuva: Antti Helin

Pranburista kannattaa tehdä myös retki Kui Burin kansallispuistoon, joka on Thaimaan paras paikka nähdä villinorsuja.

”Niitä näkee 90 prosentin todennäköisyydellä”, safariopas lupaa. Allekirjoittanut on nähnyt norsuja vaikka kuinka monta molemmilla vierailuillaan.

Perille on Pak Nam Pran -rannalta reilun tunnin ajomatka. Perille pääsee vaikka vuokra-autolla tai taksilla.

Kansallispuistoon saavuttaessa maksetaan 200 bahtin kansallispuistomaksu per henkilö. Opastettu safariajelu lava-autolla kansallispuistoon norsuja katsomaan maksaa 1000 bahtia autolta.

Pranburi – hotellit

Aleenta on Pranburin ihanin majapaikka ja noussut jo aikamoiseksi klassikoksi Thaimaassa. Kuva: Antti Helin

Suurin osa Pranburin majapaikoista on aivan rannan äärellä, ja herääminen laineiden liplatukseen kuuluu osana Pranburin lomaa.

Jos vain rahat riittävät, kannattaa valita Aleenta, jonka villojen pyöreät muodot, ruokokatot ja sijoittelu luovat romanttisen pikkukylän tunnelman. Hotellin ravintola on erinomainen samoin kylpylän hieronnat ovat todella hyvät.

Villa Maroc tarjoaa puolestaan ylellistä marokkolaistunnelmaa. Marokkolaistunnelmia voi myös käydä henkimässä hotellin Shisha-baarissa, vaikkei hotellissa asuisikaan.

Pranburin ravintolat

Kalastaja esittelee saalistaan. Pranburi, Thaimaa. Kuva: Rolf_52 / Shutterstock.com

Ruokailusta ja etenkin merenelävistä nauttiva on Pranburissa kuin kotonaan, sillä tuore seafood kuuluu rantakohteen erikoisuuksiin. Illan tullen merenäärellä sijaitsevat ravintolat laittavat tunnelmavalot päälle ja kynttilänvaloillallinen voi alkaa. Ruoka on loistavaa ja edullista. Kalaravintoloista kuuluisimpia on OX Seafood.

Pak Nam Pran klassikkoja on bangkokilaisten mainostoimittajien pyörittämä Pranberry, jossa tarjoillaan thairuokaa ja hyviä pasta-annoksia. Pranberry on yleensä avoinna vain viikonloppuisin.

Mukava paikka on myös Villa Marocin vieressä sijaitseva tonto.

Matka Pranburiin

Jos ei ole käytössä omaa autoa, Pranburiin pääsee Bangkokista kätevimmin minibussilla. Minibussit vievät suoraan hotellin luokse.

Suvarnabhumin lentokentältä ei ole suoraa bussiyhteyttä. Lentokentältä kannattaa ottaa bussi Hua Hiniin ja jatkaa sieltä loppumatka taksilla. Tietysti voi myös taksin koko matkalle lentokentältä (hinta noin 2500 bahtia).

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Jatka matkaa

Heti Pranburin eteläpuolella, 10 kilometriä Pak Nam Pran -rannalta on perheiden suosima rantakohde Dolphin Bay.

Text /Photo : Antti Helin

Share